Fejlesztői eszközök

Alapvetően a fejlesztéshez három dologra van szüksége a programozónak. Egy editorra, egy fordítóra és egy linkerre. A forrásfájlokat egyenként lefordítjuk tárgykódra, majd a tárgykódokból a linker segítségével előállítjuk a futtatható állományt. Ez azonban igen időigényes folyamat, ezért ennek megkönnyítésére számos eszköz áll rendelkezésre. Ezen felül az idő folyamán a számos új típusú eszköz is megjelent, ami nem csak a fordítás és a szerkesztés menetét könnyítik meg. Segítenek a hibakeresésben, a lassú kódrészletek megtalálásában, a grafikus felület megtervezésében vagy akár a kód statikus elemzésében. Ugyanakkor sok különböző program felhasználása egy folyamathoz hosszadalmas és macerás tud lenni, ezért számos eszköz "összecsomagolásából", és egységesítéséből létrejöttek az integrált fejlesztői környezetek (IDE), amiknek a célja, hogy minél több terhet levegyen a programozó válláról, ezáltal produktív legyen.

Az általam javasoltak:

Eszköz Leírás
Qt Creator
Egy nyílt forráskú ingyenes IDE. Nem csak Qt alapú projektekhez használható. Grafikus tervező felülettel rendelkezik. Szemantikus szintaxis kiemelésre is képes. A Qt SDK része, amit modulárisan is le lehet tölteni. Aktív fejlesztés alatt áll. Szerény véleményem szerint ez az egyik legfejlettebb IDE.
Visual Studio
Microsoft által fejlesztett IDE. Express változata ingyen elérhető, viszont ez verzióról verzióra kevesebbet nyújt fizetős társaihoz képest. MSDNAA-n keresztül elérhető az ultimate verzió is. Kényelmes a debuggere, jól összerakott IDE, Ultimate verzió mellé számos SDK is érkezik.
Dev C++
Egy rég elfeledett és elavultnak hitt IDE. Ugyanakkor nemrég felkarolta a régi kódot egy fejlesztő, hogy felzárkóztassa a modern fejlesztői környezetekhez. Nagy előnye hogy gyors és kicsi, ezért jól hordozható. Nyílt forráskódú projekt.
Code Blocks
Egy nyílt forráskódú ingyenes IDE. Több fordítót is támogat, Scintilla és wxWidgets alapú. Plugin-okkal számos funkcionalitás elérhető benne. Code Completion, syntax highlighting. MinGW-vel csomagolva is letölthető. Multiplatform.
Notepad++
Ez nem egy teljes IDE, csupán egy editor. Ennek ellenére igen nagy tudású, gyors és hordozható. Sajnos csak Windows alatt érhető el. Szintén rendelkezik plugin rendszerrel. Kis munkával, akár fejlesztő környezetté is alakíthatjuk. Számos nyelv szintaxiskiemelését tudja.
C++ Check
Ez az eszköz minden C és C++ fejlesztőnek nagyon hasznos. Statikus kód analizáló program, amely megpróbál hibákat és gyengeségeket keresni a kódunkban. Javaslatot tesz a javításra. Többek között segít megtalálni a memory leak-eket, teljesítmény problémákat, mindig igaz vagy redundáns feltételeket.

Egyéb IDE-k és editorok, amikre még érdemes ránézni: